Znane RPGi: n/WoD, WFRP, Crystalicum, DzikiePl, Monastyr
Wysłany: 2010-06-26, 11:21 System rozwoju i kształtowania postaci
Po pewnej kwestii, którą Ramalooke zamieścił w shoutboxie doszedłem do wniosku, że te wszystkie klienty i inne wydmuszki są ogromnym picem na wodę i nie mogą (a raczej NIE MOGĄ) warunkować nam dobrej zabawy (przynajmniej na to liczę). A więc czemuby nie opracować własnego systemu kontroli nad rozwojem bohaterów?
Działałoby to w bardzo prosty sposób. Każdy z grających posiadałby swoją postać, która opisana byłaby w formie karty postaci na forum. Przy czym nie byłoby mowy o mechanice. Prędzej wypracowałoby się jakąś jej namiastkę, w której to, w czym jest bohater dobry określałby się przymiotnikami - ale to z czasem.
Póki co każdy z taką kartą postaci by podlegał MG, których wybrałoby się kilku. Przy czym warto wspomnieć, że każdy MG również mógłby mieć kartę postaci, ale wówczas kontrolowany byłby przez innego misia gry.
Jak wiadomo siedzenie w lokalu popijanie herbaty/piwa/wina i czekanie aż wielki meteoryt przydupcy w ziemię i będzie fun oraz przygoda, nie sprawdza się już i jest po prostu nudne. Dlatego główna oś rozrywki skupiona byłaby wokół nieregularnych eventów, które powinny się rozgrywać stosunkowo często - dwa/trzy razy w tygodniu. Przy czym posiadówka w lokalu ofc byłaby dozwolona, jeśli ktoś bardzo to lubi.
Co jednak z tym rozwojem? Ano po eventach/sesjach misie rzucaliby expem, który byłby jednocześnie swego rodzaju walutą, za którą gracze mogliby wykupować fabularne przedmioty, umiejętności, specjalne zdolności, i inne cuda na kiju, które działyby się z postacią. Wymagałoby to pewnej dozy kontroli, by nie doszło do przekłamań, ale tutaj jestem optymistą. W przyszłości można by to oprzeć na zasadzie pseudo-mechaniki chatowej, która powinna być na tyle prosta, by pozwolić misiom na szybkie rozstrzyganie konfliktów, a tym samym dawać pewną swobodę w rozwijaniu bohaterów.
Jak widać nie ma tutaj ani krzty technologii w stylu klientów i zintegrowanych z nimi skryptów, co jednak nie jest niemożliwe do wprowadzenia. Ewentualne KONKRETNE prace i aplikacje zawsze byłyby mile widziane. Tymczasem mam nadzieję i wierzę, że teraz, w wakacyjne wieczory, każdy z nas będzie miał na tyle dużo wolnego czasu, by usiąść raz/dwa w tygodniu na dwie godzinki i zagrać jakiegoś fajnego eventa.
Całość miałaby być niekończącą się kampanią, w której ciągle coś się dzieje. Zrywamy więc z zasadą pseudo MMO, gdzie każdy sobie rzepkę skrobie i... siedzi w knajpie na tyłku. Nie daje to tylu możliwości co aplikacja z wbudowanymi mechanizmami odtwarzania fabularnego świata, ale jest znacznie bardziej naturalne i nastawione na rozrywkę oraz wyobraźnię.
Co wy na to? Zmienilibyście coś? Dodali? Odjęli? Warto próbować?
Znane RPGi: nWoD, Warhammer, Neuroshima, DnD, Cyberpunk
Wysłany: 2010-06-26, 19:48
ja uważam, że należało by wziąć mechanikę trójcową i sprawdzoną od lat metodę-bota kostki. ewentualnie nieco ją (mechanikę) uprościć. można wprowadzić jakąś arenę, jakieś kupowanie nieruchomości, sklepiki prowadzone przez graczy, którzy grają rzemieślnikami, alchemikami or whatevah. także tego. jestem jak najbardziej za. zwłaszcza, że jest szansa, że przy okazji forum i cała społeczność odżyje ;)
_________________ "Jam tej siły cząstką drobną, co złego chce, lecz zawsze czyni dobro"
Sądzę, że to dobry pomysł, przydałoby się rozruszać forum i graczy, a to może być dobry sposób. Sklepiki i nieruchomości jak najbardziej, tylko nie bardzo w tej chwili mogę sobie wyobrazić jakby to miało wyglądać.
I pytanie - czy rozgrywałoby się to na forum jako PBF czy na czacie?
_________________ Yes, I'm a dreamer. For a dreamer is one who can only find his way by the moonlight
Wysłany: 2010-06-28, 14:54
System byłby mieszany - część gry - ta dynamiczniejsza - odbywałaby się na chacie, natomiast informacje o aktualnym stanie postaci, trybie życia, zwykłych czynnościach itp umieszczalibyśmy na forum (np. w tematach z opisami bohaterów).
Znane RPGi: nWoD, Warhammer, Neuroshima, DnD, Cyberpunk
Wysłany: 2010-06-28, 15:23
Gertrud napisał/a:
System byłby mieszany - część gry - ta dynamiczniejsza - odbywałaby się na chacie, natomiast informacje o aktualnym stanie postaci, trybie życia, zwykłych czynnościach itp umieszczalibyśmy na forum (np. w tematach z opisami bohaterów).
Dodać do tego jedna/dwie osoby czuwające nad stanami postaci i za pośrednictwem, których odbywał by się ich rozwój i wszystkie dokonywane transakcje i mamy gotowy system postaci. Bez skomplikowanych skryptów, nie wymagający żadnych większych przygotowań, prosty i przejrzysty.
Tylko najlepiej by było gdyby statystyki postaci były ukryte i dostępne jedynie dla ich właściciela i mg.
To kiedy zaczynamy? xD
_________________ "Jam tej siły cząstką drobną, co złego chce, lecz zawsze czyni dobro"
Znane RPGi: L5k, Zew Cthulhu, WoD, DnD, Neuro, Trojca
Wysłany: 2010-06-29, 15:44
Wreszcie! Myślę że koncepcja bazy postaci na forum, i organizowanie w miarę regularnych sesji powinno wystarczyć. Przynajmniej mi. Zgłaszam się na Misia od razu ;) żeby nie było wątpliwości :P
_________________ "Wolność jest przede wszystkim prawem do nierówności. Równość jest przede wszystkim zamachem na wolność."
Jestem tu nowy. Jak tylko poczytam dokładnie posty na forum dotyczące świata mogę się w to włączyć. Nie mam jeszcze "trójcowego" podręcznika ale jak będzie możliwość to go zamuwie. W necie jest wiele takich czatowch "mmo". Ja swego czasu odgrywałem jaszczuroluda na karatur.pl (D&D), dopuki adminom funduszów zabrakło, ale zawsze to fajnie działało na graczy i na świat, więc myślę, że to dobry pomysł.
Zacząłem wczoraj pisać skrypt do wyświetlania postaci, wymaga jeszcze trochę pracy, ale nie mam zamiaru się przemęczać, skoro to MG mają mieć kontrolę nad graczami - nie ma probelmu z zabezpieczaniem itd. Póki co działa wyświetlanie postaci, za niedługo wersja dla gracza/mg oraz panel do edycji dla MG.
Wysłany: 2010-07-09, 09:57
IMO motyw fajny - forum się średnio nadaje do publikacji statystyk - prędzej opisów fabularnych, a taka karta postaci mogłaby być dostępna na zewnątrz. Jak dla mnie bomba :)
Może być zintegrowane z profilem forum, ale nie wydaje mi się to specjalnie sensowne - damy proste www, którym się zajmę w poniedziałek - w niedzielę ostatnie zaliczenia.
Jak ktoś widział moich warriorsów, to wie jak to będzie w miarę wyglądało :P
_________________ Life is a bitch, and then you DIE!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum